Lovato: nadzor in varčevanje z energijo

Lovato: nadzor in varčevanje z energijo

Objavil/a |Datum objave: 13. 02. 2024|Oznake: , , , |

V proizvodnih in storitvenih panogah je upravljanje z energijo vprašanje izjemnega strateškega pomena. Za sodobno podjetje prinaša pametno upravljanje energetskih virov velike konkurenčne prednosti. Poleg občutno zmanjšanih tekočih stroškov, pa ne smemo spregledati tudi okoljskih in družbenih koristi. Učinkovito gospodarjenje z energijo temelji na natančni analizi porabe za sprejemanje primernih ukrepov in naložb, ki posledično stroške tudi zmanjšujejo.

Lovato energy metering

To zahteva sistematičen pristop, ki vključuje vse ravni organizacije. Standard, ki zagotavlja potreben okvir, je UNI CEI EN ISO 50001 “Sistemi upravljanja z energijo – zahteve z navodili za uporabo”. Ta standard se tudi učinkovito integrira z Sistemi ravnanja z okoljem ISO 9001 in ISO 14001.

Za nadzor energije in varčevanje z energijo LOVATO Electric ponuja integrirano globalno rešitev, ki jo sestavljajo:

  • strojne naprave za merjenje in krmiljenje energije (analizatorji moči, multimetri, merilniki energije, pogoni s spremenljivo hitrostjo, mehki zaganjalniki, avtomatika, krmilniki faktorja moči, zapisovalniki podatkov na prehodu itd.)
  • spletni strežnik ali programska oprema v oblaku, za stalno spremljanje energetskih vektorjev prek spleta

Uporaba sistema za spremljanje in analizo porabe energije je prvi pogoj za izpolnjevanje vse strožjih zakonskih zahtev za energetske preglede za velika in energetsko intenzivna podjetja; je bistveni pogoj za pridobitev podatkov, ki jih zahtevajo energetske storitve Operater (ESO) za izdajo belih potrdil. Poleg tega je vse pomembnejše tudi vprašanje trajnostnega poročila, ki poleg tega moralna zaveza bo postala tudi zakonska obveznost. Rezultat spremljanja in analize je povzet v energetskem pregledu, ki določa energetsko zdravje podjetja in opredeljuje ukrepe za izboljšanje.

Da bi zagotovili stalno izboljšavo sistema, se energetski pregledi in preverjanje doseženih rezultatov ter ciljev izvajajo na vsaj štiri leta.

Energy Metering Synergy Lovato

Rešitve upravljanja z energijo

Platforma Lovato Electric SYNERGY omogoča spremljanje in analizo porabe energije s profesionalnim, prilagodljivim in integriranim pristopom, ki je skladen z Industrija 4.0. Zahvaljujoč Lovato Electric povezljivimi merilnimi napravami in spletne platforme za nadzor, je mogoče spremljati meritve v realnem času, pregledovati grafe, sprejemati alarme, izvoziti prilagojena poročila ter izvajati ukaze in nastavitve.

Oprema za nadzor porabe energije

Oprema za nadzor porabe energije podjetja Lovato Electric je prilagojena uporabi v manjših, srednje velikih ali velikih industrijskih sistemih. Razširljiva programska oprema za spremljanje in integracijo novih naprav omogoča enostavno prilagoditev in optimalno izgradnjo ali nadgradnjo sistema. Električni instrumenti so povezljivi, uporabljajo standardna komunikacijska vodila in protokole ter tako omogočajo preprosto povezavo s programsko opremo Synergy, preko katero lahko nato spremljate vse kritične točke porabe energije v vaših proizvodnih in poslovnih procesih.

Avtomatski regulatorji faktorja moči

Ponudba opreme za spremljanje in nadzor faktorja moči (cosφ) omogoča izgradnjo avtomatiziranih sistemov za učinkovito izboljšanje faktorja moči.

Lovato Energy Metering

Oprema za avtomatičen preklop

Oprema je na voljo v osnovni izvedbi, pri kateri pa v fazi izbire opreme, ali pa naknadno enostavno lahko dodamo različne dodatne opcije. To omogoča prilagoditev sistemu in daljinsko upravljanje in nadzor enostavnih ali najbolj zahtevnih sistemov.

Lovato Energy metering

Oprema za pomoč pri priklopu lokalnega napajalnega vira – generatorja

Oprema omogoča spremljavo napetosti in frekvence, ter tako pripomore k enostavnejšemu priklopu lokalnega generatorja vzporedno k srednje ali nizko napetostnem omrežju.

Energy Metering

Oprema za mehki zagon in zaustavitev

Naprave za mehki zagon in zaustavitev el. motorjev ugodno vplivajo na življensko dobo el. motorja in mehanskega sistema. Zmanjša je konična moč, vibracije in mehanske obremenitve. Mehki zagoni Lovato Electric omogočajo postopen zagon in zaustavitev tudi el. motorjev velikih moči (do porabe 1200 A).

Oprema za mehki zagon in zaustavitev Lovato →

Energy Metering

Merilniki energije

Enofazni in trifazni števci energije z možnostjo direktnega priključka (do 80A) in posredno preko tokovnega transformatorja (CT), z impulznim izhodom ali RS485 vodilom / MODBUS ali MBUS protokol, MID in UTF certificirani.

Odštevalni števci Lovato →

Merilniki energije

Frekvenčni pretvorniki

Frekvenčni pretvorniki imajo pomemben vpliv pri gospodarnem ravnanju z energijo. Frekvenčni pretvornik omogoča optimalno nastavitev/regulacijo hitrosti motorja, ter tako optimalno porabo el. energije. Frekvenčni pretvornik omeji zagonski tok ter obremenitev mehanskega sistema.

Lovato energy metering

Merilni instrumenti

Multimetri in analizatorji električne energije (montaža na DIN letev ali panelna vgradnja) z indirektno meritvijo preko tokovnega transformatorja ali Rogowski senzorjev do 6000A. Omogočajo analizo kakovosti el. energije in harmoničnega popačenja do 63. harmonika.

Vgradni multimeteri Lovato →

Lovato merilniki energije

Mikro PLC

Omogočajo lažjo izgradnjo sistema za upravljanje z energijo, saj jih je enostavno namestiti na stroje, linije, ali industrijska postrojenja, ter tako dostopati do procesnih in okoljskih podatkov, kot so: stanje/alarmi nadzorne in delovne opreme, tlaki, pretoki, temperature, nivoji, nadzor lokalne avtomatizacije, vodenje rednih servisov, nadzor delujoče opreme.

“Easy Branch” distribuirani merilni sistem

Lovato Electric »Easy Branch« sistem omogoča priklop distribuiranih porabnikov na centralni merilnik ali analizator. Na tak način lahko uporabnik spremlja porabo in analizira kvaliteto električne energije večih porabnikov na enem mestu.

Lovato Energy

Upravljanje črpalk požarnega sistema

Krmilniki serije FFL omogočajo krmiljenje in nadzor električnih črpalk in motornih črpalk za protipožarne sisteme. Zasnovani so v skladu s standardom EN 12845 in vključujejo dodatne funkcije za nadzor, spremljanje in vzdrževanje protipožarnih sistemov.

Lovato požarni krmilniki

Upravljanje sistemov za dodatno napajanje

Oprema omogoča upravljanje z alternativnimi viri energije, ki se uporabijo v primeru izpada el. energije (npr. generatorski sklop). Lovato Electric nudi paleto izdelkov RGK za zaščito generatorja in krmiljenje preklopa omrežje-generator.

Lovato energy
Lovato Synergy

Bogata izbira artiklov Lovato Electric vas čaka v naši B2B e-trgovini:

Deli objavo na...

Nadaljujte z branjem

Sorodne objave