Rexel logotip
Rexel logotip
Rexel logotip

Kabli in vodniki

Kabli in vodniki2023-11-28T10:03:31+01:00

Kabli in vodniki nepogrešljivi pri distribuciji, transmisiji, električnih razvodih, industriji, gradbeništvu, strojegradnji itd., skratka povsod, kjer je potreben prenos električne energije od vira do uporabnika ali med uporabniki. Zato predstavljajo kabli in vodniki pomemben delež našega prodajnega programa in skrbimo za nenehno izboljševanje nabora in strukture. Poleg kablov in vodnikov ponujamo tudi celovite rešitve na področju varnih inštalacij kablov po objektih. S pomočjo naših izdelkov boste dosegli hitrejšo, preglednejšo in varnejšo inštalacijo vodnikov v objektu oz. sistemu, saj nudimo:

kabli in vodniki

Zakaj izbrati Rexel?

Naše stranke imajo dostop do najširšega nabora kablov in vodnikov, ki ga nadgrajujemo s storitvijo razreza na želene dolžine, komisioniranja in hitre dostave. Poleg tega nudimo svetovanje o izboru kablov za posamezne objekte glede na zahteve Uredbe 305/2011- CPR in ZGPro-1 ter priskrbimo vso potrebno dokumentacijo za tehnične prevzeme in inšpektorske nadzore.

Pri na boste našli zelo širok spekter izdelkov, preverjenih in priznanih proizvajalcev ter blagovnih znamk na enem mestu po konkurenčnih cenah. Z inovativnimi rešitvami, kot so hitre kabelske police na klik in gel spojke, lahko dosežete izjemen prihranek pri času polaganja inštalacij. Hkrati vam naši izdelki zagotavljajo večjo varnost, urejenost in enostavnejšo izvedbo pri inštalacijah.

Svoje stranke izobražujemo s pomočjo spletnih objav, newsletter novic, organiziramo izobraževanja na terenu in pri strankah. Obveščamo vas o novih proizvodih, ki jih imamo na zalogi, o spremembah standardov, opuščenih produktih, ki so posledica zakonskih zahtev ter o drugih informacijah s področja kablov in vodnikov. Z nami ste vedno v koraku s časom.

kabli vseh vrst

Katere kable in vodnike ponujamo?

Na stalni zalogi imamo več kot 2.000 raznih vrst kablov in vodnikov, s katerimi svojim strankam vedno najdemo rešitev po meri. Prav tako s sodelovanjem z renomiranimi proizvajalci in velikimi kabelskimi distributerji dostopamo tudi do nestandardnih proizvodov, kot so na primer kabli za rudnike, ladjedelništvo, off-shore projekte, termo in jedrske elektrarne, železarne, proizvodnjo robotov in drugih industrij. S poznavanjem bistva nove regulative, ki uvršča kable med gradbene proizvode (zapisane v Uredbi 305/2011-CPR, veljavne od 1. 7. 2017) pomagamo z nasveti in strokovnimi članki vsem deležnikom na trgu k razumevanju regulative in jih usmerjamo v pravilen izbor in rabo kablov in vodnikov pri gradbenih dejavnostih.

vprašanja in odgovori

FAQ – Pogosta vprašanja in odgovori

V našem prodajnem programu lahko izbirate med več kot 2.000 raznih vrst kablov in vodnikov. Ključne informacije o njihovih lastnostih in razlikah boste našli med pogostimi vprašanji in odgovori, v kolikor se vam pri izbiri kablov in vodnikov poraja še dodatno vprašanje, pa ga vedno lahko zastavite našim prodajnim specialistom, ki vam bodo z veseljem pomagali in svetovali pri izbiri rešitve, ki bo najbolj primerna za vaš projekt.

V kakšnem temperaturnem razponu so uporabni izolirni trakovi?2022-09-16T14:54:07+02:00

Izolirni trakovi proizvajalca HellermannTyton so uporabni v temperaturnem razponu od -10 °C do 90 °C.

Ali je gel spojka vodoodporna?2022-09-16T14:52:45+02:00

Da. Hitre gel spojke iz našega asortimaja so vodoodporne.

Vodnike v kablu ali samostojne vodnike spojimo s pomočjo sponk. Preprosto jih vtisnemo v predpripravljen gel v spojki ali »gel boxu«. Na ta način dosežemo zatesnjenost spoja IPX8 ter prihranimo pri času spajanja vodnikov. Tako toplotna obdelava spojke ni več potrebna. Za dosego zatesnjenosti termo-skrčljivega plašča ni več potrebno segrevati, da bi se material skrčil in s tem objel spoj vodnikov.

Kako naj vem, da je vezica UV odporna?2022-09-16T14:50:58+02:00

Preprost praktični preizkus je “preizkus s kladivom”.

Ali je kabelska vezica UV-stabilizirana ali ne, je mogoče hitro ugotoviti. Z udarcem kladiva sploščite rep trakca vezice in podržite sploščeno konico proti svetlobi. Skozi kabelske vezice z vsebnostjo vsaj približno 2 % UV stabilizatorja svetloba ne prodre in so videti črno. Pri standardnih črnih vezicah pa svetloba lahko prodre skozi sploščeni del.

Kaj je sistem na klik?2022-09-16T14:42:59+02:00

Sistem na klik je inovativen sistem spajanja kabelskih polic, s katerim je inštalacija kabelskih polic preprosta, hitrejša in varnejša. Polic ni treba medsebojno vijačiti, zato prihranimo ogromno časa in vijakov. Polici med seboj nastavite in pritisnete in je spoj med policama končan. Demontaža je prav tako preprosta, hitra in varna. To pa pomeni velik prihranek časa in denarja.

Trdožilni ali mehkožilni kabli – kako jih ločimo?2023-07-05T09:48:48+02:00

Kable ločimo glede na fleksibilnost vodnika (CU ali Al), ki ga določa standard IEC 60228. Trdožilni kabli imajo vodnike v razredu 1 in 2, mehkožilni pa vodnike v razredu 5 ali 6 (posebej fleksibilen vodnik). Trdožilni vodniki so značilni za kable iz germanskega področja (NYY, EYY), mehkožilni pa za kable iz romanskega področja (RV-K, FG16R16).

Ali je prišlo do spremembe pri harmoniziranih kablih po standardu HD 21 in HD 22?2022-09-16T14:38:42+02:00

Res je, leta 2006 je CENELEC (evropska elektrotehnična organizacija za standardizacijo) začel s procesom pretvorbe standardov HD21 in HD 22 in posledično je bila leta 2014 objavljena skupina standardov EN 50525, ki so bili (prevedeni) izdani kot nacionalni standardi v državah članicah CENELEC. Kabli z licenco po HD 21 in HD 22 so ostali v veljavi do poteka licenc, zdaj morajo imeti licenco z referenčno oznako EN 50525. Standard zamenjuje in pokriva harmonizirane kable v vseh državah CENELEC. Predpisuje glavne zahteve za trdo-žilne in mehko-žilne kable v območju do 450/750 V. Sem spadajo: H03VV-F, H05VV-F, H05RR-F, H07RN-F, H05V-U/-K, H07V-U/-K, H01N2-D in podobni kabli in vodniki.

Kako ugotovim, ali kabel ustreza novi regulativi?2022-09-16T14:19:33+02:00

Kabli morajo biti označeni glede na lastnosti v primeru požara, na primer: Bca – s1, d0, a1; oznaka CE mora biti vidno, čitljivo in neizbrisno nameščena na proizvodu, etiketi, embalaži ali priloženem dokumentu. Poleg CE oznake mora biti navedeno še: zadnji dve številki letnice, ko je bila oznaka prvič nameščena na proizvod, podatki o proizvajalcu, enotna identifikacijska oznaka proizvoda, referenčna številka Izjave o lastnostih, veljaven standard, identifikacijska številka priglašenega organa, predvidena uporaba.

Ali je nova regulativa posegla na področje standardov?2022-09-16T14:20:41+02:00

Ne, vsi mednarodni in nacionalni standardi so ostali enaki. Uvedena so samo dodatna merila, ki postavljajo posamezen kabel ali vodnik v določen požarni razred, uvedena je še oznaka CE in Izjava o lastnostih (prej Izjava o skladnosti).

Rexel novosti kabli in vodniki

Go to Top