OŠ Predoslje z najsodobnejšo razsvetljavo Interact PRO

OŠ Predoslje z najsodobnejšo razsvetljavo Interact PRO

Objavil/a |Datum objave: 16. 06. 2023|Oznake: , , , |

Osnovna šola Predoslje v Kranju je predstavila svojo novo pridobitev. To je napredna razsvetljava Interact PRO, svetovno znanega proizvajalca Signify – Philips. Nova LED svetila sodijo v visok energijski razred in bodo drastično izboljšala osvetlitev prostorov na šoli, ter hkrati omogočila pomembne prihranke pri sami porabi električne energije.

Interact PRO

Sistem Interact PRO Enterprise

Interact PRO Enterprise sistem razsvetljave omogoča ogromno funkcionalnosti:

  • Prilagajanje nivoja svetlobe glede na dnevno svetlobo in prisotnost ali ročno preko tipkala
  • Ni potrebe po novem ožičenju, saj gre za brezžični sistem. S tem se zmanjša strošek investicije in prihrani pri času zamenjave razsvetljave
  • Popolno daljinsko upravljanje sistema (avtomatizirano ugašanje in optimizacija delovanja razsvetljave)
  • Brezžično sporočanje podatkov o jakosti svetlobe, porabi energije in razmerah v prostoru za vsako posamezno svetilko
  • Zbiranje vseh podatkov v digitalno platformo, ki omogoča 24-urni vpogled v porabo in delovanje sistema, ter napredno grafično analizo podatkov po urnih, dnevnih, tedenskih in mesečnih intervalih
  • Sistem omogoča tudi spremljanje zasedenosti prostorov (učilnic) glede na tloris objekta po nadstropjih, ter spremljanje porabe električne energije glede na različne parametre
  • Sistem na lokalnem nivoju deluje tudi v primeru izpada električne energije
  • Omogoča možnost omejitve za različne tipe uporabnikov (ravnatelj, hišnik, inštalater, župan,…)
  • Omogoča kreiranje urnikov, kjer lahko za določen prostor in določeno časovno obdobje nastavimo poljubno osvetlitev v prostoru
  • Omogoča povezavo do 200 svetilk na izhod (gateway)

Potek prenove razsvetljave

V začetku projekta smo opravili ogled in popis obstoječega stanja razsvetljave na šoli. V nadaljevanju smo pripravili nov predlog in izračun osvetljenosti, ter kompleten izris. Rešitev nove razsvetljave smo pripravili v sodelovanju z podjetjem Signify (bivši Philips Lighting) z brezžičnim sistemom Interact PRO Enterprise.

Prenova razsvetljave

Prej

OŠ Predoslje razsvetljava

Potem

Investicijo v energetsko sanacijo razsvetljave je izvedlo podjetje INDES, kot nosilec projekta. Mi pa smo v sklopu projekta opravili popis obstoječega stanja pred prenovo, pripravilo nov predlog in izračun osvetljenosti, ter kompleten izris. Prav tako smo mi dobavili vse svetilke.

Povrnitev investicije in prihranki energije pri zamenjavi razsvetljave

Investicija v energetsko sanacijo razsvetljave se bo povrnila že v sedmih letih. Poraba energije se bo zmanjšala za več kot trikrat, kar pomeni, da bo šola po novem za stroške porabila le 700 evrov mesečno, glede na preteklo ceno električne energije, namesto dosedanjih 2.500 evrov. Ob morebitnem povečanju cen električne energije v prihodnosti se bo investicija povrnila še hitreje.

Še pomembneje pa je, da se bo s tem prihranilo med 80 in 100 tonami CO2 letno (prej preračunano 139 ton letno, odslej le še 39 ton), kar je enakovredno 80 do 100 drevesom, posajenih vsako leto. Eno drevo namreč v svojem življenjskem ciklu nase veže eno tono CO2.

Pri projektu prenove razsvetljave je pomembno izpostaviti tudi samo kvaliteto osvetlitve, ki ima ključen vpliv na boljše počutje in koncentracijo učencev ter učiteljev. Svetilke Philips, ki so bile nameščene v šoli, spadajo v visoki energijski razred in s tem pomembno zmanjšujejo porabo električne energije in stroške.

OŠ Predoslje
Osnovna šola Predoslje

Osnovna šola Predoslje je zdaj prva in edina šola v Sloveniji, ki uporablja najnaprednejši sistem razsvetljave Interact PRO Enterprise svetovno znanega proizvajalca Signify. Reportažo o samem projektu prenove razvetljtave je pripravila tudi RTV Slovenija.

Obstajata še sistema Foundation in Advanced, ki sta primerna za manjše projekte. Rexel je certificiran sistemski integrator sistema Interact PRO.

Bi tudi vi radi prihranili pri stroških?

Rexel je vodilni specializiran trgovec za elektromaterial in učinkovite rešitve na področju razsvetljave, zelene energije, e-mobilnosti, energetskih rešitev in elektroinštalacij v Sloveniji. Več informacij o storitvah energetske sanacije razsvetljave, ki jih ponujamo, lahko najdete na naši spletni strani. Za vse dodatne informacije in ponudbe pa smo vam na voljo preko naših kontaktov.

Foto: arhiv Rexel Slovenija, Saša Despot/Mediaspeed

gregor kosec

Gregor Kosec

Vodja poslovnega razvoja na področju razsvetljave

Deli objavo na...

Nadaljujte z branjem

Sorodne objave