Varčevanje energije s pametnimi inštalacijami

Varčevanje energije s pametnimi inštalacijami

Objavil/a |Datum objave: 02. 07. 2024|Oznake: , , , |

V današnjem tehnološko naprednem svetu pametne inštalacije prinašajo revolucijo v stanovanjski sektor. Te inovacije ponujajo izjemno udobje, varnost in predvsem znatne energetske prihranke. Energetska učinkovitost postaja vse pomembnejša za potrošnike, zato pametne domače tehnologije predstavljajo učinkovito rešitev za zmanjšanje porabe energije, nižje račune za elektriko in prispevek k bolj trajnostnemu okolju.

Ne spreglejte promocije Legrand

Ob nakupu izdelkov Bticino Living Now za vsakih 300 €* prejmete izjemno kakovostne delovne hlače Legrand. Ponudba velja za opravljene nakupe v naših 7 fizičnih poslovnih enotah po celotni Sloveniji.

Promocijska ponudba traja do 30. 9. 2024.

*velja za opravljene enkratne nakupe nad zneskom 300 € ali več, brez dodatnih popustov.

Razumevanje pametnih inštalacij

Pametne inštalacije vključujejo povezane naprave, ki jih lahko na daljavo upravljamo in avtomatiziramo za optimizacijo delovanja gospodinjstva. Odlična rešitev za novogradnje, za prenove in nadgradnje. Sistem »with NETATMO« ne zahteva posebne inštalacije, samo nevtralni vodnik v vsaki dozi s pametnim stikalom. Obvladuje svetila, senčila, električne porabnike, ogrevanje in hlajenje ter merjenje in nadzor porabe električne energije. Poleg klasičnega upravljanja s stikali omogoča tudi upravljanje s scenariji in kar bo zelo dobrodošlo ob prihajajočem novem obračunavanju elektrike, omogoča samodejno vklapljanje in izklapljanje bremen po urniku. Upravlja se lahko glasovno ter na daljavo z uporabo mobilne aplikacij.

Kaj omogoča celovita pametna inštalacija Legrand?

• Generalno upravljanje
Aktivacijo in prilagoditev 8 scenarijev (4 vnaprej konfigurirani scenariji – prihod, odhod, dan, noč in 4 dodatni scenariji, ki jih lahko prilagodi uporabnik po svojih željah in potrebah)

• Glasovni ukazi
Smart električni sistem je bil razvit tako, da deluje z najbolj razširjenimi glasovnimi asistenti na tržišču: Siri, Alexa, Google.

• Nadzor porabe energije
Smart električni sistem informira stanovalce tudi o porabi električne energije. Omogoča namreč pogled porabe posameznih naprav in celotne hiše, informacije pa so na voljo na pregleden in intuitiven način v aplikaciji Home + Control.

• Samodejno delovanje po urnikih
Vnaprej določeni dogodki omogočajo samodejno aktivacijo posameznih bremen ali bremen povezanih v skupine. Za delovanje po urniku se določi del dneva in uro (vklop/izklop luči, odpiranje/zapiranje senčil itd.). S to funkcijo je mogoča tudi simulacija prisotnosti.

• Brezžična stikala
Možnost dodatnega upravljanja bremen preko brezžičnih stikal. Za upravljanje bremen se lahko dodatno namestijo brezžična stikala na drugi lokaciji, ki so brezžično povezana z glavnimi stikali.

• Upravljanje s pametnim telefonom
Vse povezane naprave je mogoče nadzorovati preko pametnega telefona z aplikacijo Home + Control. Aplikacija je na voljo za naprave IOS in Android.

Pametna inštalacija je lahko tudi enostavna

V kolikor je v osnovni napeljavi zagotovljen nevtralni vodnik v dozi, kjer je planirano pametno stikalo/vtičnica, imate vse predispozicije za nadgradnjo obstoječe klasične inštalacije v pametno. To lahko storite v naslednjih korakih:

1. Namestite vmesnik z dostopno točko v razdelilno omarico ali pa ga podometno vgradite na želeno mesto.

Podometni vmesnik z dostopno točko (Gateway). Zagotovite ustrezen Wi-Fi signal.

2. Zamenjajte klasične proizvode s povezanimi za vaš tip inštalacije.

Namesto klasičnega stikala namestite ustrezno povezano stikalo za upravljanje luči, senčil in vtičnic: Eno za vsako krmiljeno linijo.

3. Dodajte merilni modul električne energije.

4. Naprave je mogoče preprosto povezati med seboj s pritiskom na tipko.

5. Prenesite aplikacijo in sledite vodenemu postopku za definiranje bremen za upravljanje.

Celoviti sistemi za upravljanje energije

Ob posameznih napravah, celoviti sistemi za upravljanje električne energije ponujajo celosten pristop k optimizaciji porabe v domu. Ti sistemi spremljajo in upravljajo povezane naprave ter zagotavljajo podatke in vpoglede v realnem času o vzorcih porabe energije. Ti sistemi spremljajo in upravljajo povezane naprave, ter zagotavljajo podatke in vpoglede v realnem času o vzorcih porabe energije.

S prepoznavanjem naprav z visoko porabo energije lastniki svojih domov lahko sprejemajo informirane odločitve o porabi. Lahko na primer programirajo uporabo naprav izven konic, da izkoristijo nižje cene. To ne le znižuje stroške, ampak tudi zmanjšuje obremenitev omrežja v času največje porabe.

Spremljanje in spreminjanje svojih navad

V inštalaciji z vrsto povezanih stikal in vtičnic »with Netatmo« lahko z aplikacijo Home + Control spremljate porabo posamične električne naprave ali skupne porabe. Enako lahko storite z namestitvijo pametne enote za merjenje porabe energije, ki je nameščena v električni plošči. Ta tedensko in mesečno spremlja skupno porabo. V realnem času meri tudi skupno moč (kW) tokokroga in pošlje opozorilo, če je nastavljena meja (v kW) presežena. Deluje izključno prek aplikacije Home + Control.

Številne elektronske naprave še naprej porabljajo energijo, tudi ko so izklopljene, kar je znano kot poraba energije v stanju pripravljenosti ali “fantomska obremenitev”. Pametni razdelilniki rešujejo to težavo z avtomatskim izklopom napajanja naprav, ki niso v uporabi. Z odpravo fantomskih porabnikov lahko pametni razdelilniki zmanjšajo porabo energije za do 10 %.

Legrand

Ti razdelilniki se lahko programirajo tako, da izklopijo napajanje perifernih naprav, ko je glavna naprava izklopljena. Na primer, ko je računalnik izklopljen, lahko pametni razdelilnik izklopi napajanje monitorja, tiskalnika in zvočnikov, kar preprečuje nepotrebno porabo energije.

Prihranki energije, doseženi s pametnimi inštalacijami, se neposredno prevedejo v finančne koristi za lastnike domov. Nižja poraba energije pomeni nižje račune za komunalne storitve, kar prinaša donosnost naložbe v pametne naprave. Vpeljava pametnih inštalacij ni le pametna finančna odločitev, ampak tudi ključen korak k bolj trajnostni prihodnosti. Ko tehnologija napreduje in postaja bolj dostopna, se bo potencial za energetske prihranke in okoljske koristi še naprej širil, s čimer bodo pametni domovi postali nepogrešljiv del sodobnega bivanja.

Izdelke Legrand lahko najdete tudi v naši spletni trgovini:

Deli objavo na...

Nadaljujte z branjem

Sorodne objave